Vai al contenuto principale
Coronavirus: aggiornamenti per la comunità universitaria / Coronavirus: updates for UniTo Community
Oggetto:
Oggetto:

Labelling (Food and non-food products)

Oggetto:

Labelling (Food and non-food products)

Oggetto:

Academic year 2022/2023

Course ID
MAN0207
Teachers
Erica Varese (Lecturer)
Maria Chiara Cesarani (Tutor)
Year
3rd year
Teaching period
First term
Type
Elective
Credits/Recognition
6
Course disciplinary sector (SSD)
SECS-P/13 - commodity science
Delivery
Formal authority
Language
English
Attendance
Obligatory
Type of examination
Quiz
Oggetto:

Sommario del corso

Oggetto:

Course objectives

The course will provide students with an advanced knowledge of food and non-food labelling within the European Union.

Il corso permette di acquisire conoscenze e capacità di comprensione in materia di etichettatura dei prodotti (alimentari e non) nell'Unione europea.

Oggetto:

Results of learning outcomes

Students will learn how to connect issues discussed in the course with the main themes concerning labelling of foodstuffs and non-food products.

The area encompassing a label is regulated by law. For manufacturers, complying with these rules is compulsory. For consumers, understanding them allows aware choices.

Knowledge and understanding

- describe the development of EU legislation on labelling, advertising and presentation of foodstuffs;

- describe the development of EU legislation on nutrition and health claims appearing on foodstuffs;

- list and describe mandatory information required by EU legislation on food information to consumers;

- illustrate the characteristics of some vertical rules on food labelling;

- illustrate the characteristics of some vertical rules on non-food labelling.

 Making judgements

- Evaluate the accuracy of information appearing in food and non-food labelling.

Communication skills

At the end of the course, students will be able to use the technical language for providing consumers with information on food and non-food products.

Gli studenti acquisiscono la capacità di collegare gli argomenti trattati nel corso con le principali tematiche relative all'etichettatura dei prodotti (alimentari e non).

L'etichettatura dei prodotti (alimentari e non) è disciplinata da una specifica normativa. Gli operatori professionali sono obbligati a rispettare la normativa prevista. I consumatori, conoscendola, possono effettuare scelte consapevoli.

Conoscenza e capacità di comprensione

- descrivere l'evoluzione della normativa unionale sull'etichettatura, la presentazione e la pubblicità degli alimenti;

- descrivere l'evoluzione della normativa unionale relativa indicazioni nutrizionali e sulla salute fornite sui prodotti alimentari;

- elencare e descrivere le informazioni obbligatorie previste dalla normativa della Ue sulla fornitura di informazioni sugli alimenti ai consumatori;

- illustrare le caratteristiche di alcune normative verticali sull'etichettatura degli alimenti;

- illustrare le caratteristiche di alcune normative verticali sull'etichettatura dei prodotti non alimentari.

 Autonomia di giudizio

Effettuare delle valutazioni sulla correttezza delle indicazioni presenti sull'etichettatura degli alimenti e dei prodotti non alimentari.

 Abilità comunicative

Alla fine dell'insegnamento, lo studente dovrà sapere utilizzare il linguaggio tecnico relativo alla fornitura di informazioni sui prodotti alimentari e non.

Oggetto:

Program

- The provision of food information to consumers (General provisions; General principles on food information; General food information requirements and responsibilities of food business operators; Mandatory food information; Voluntary food information);

- Marketing communication and food labelling (Antitrust Authority - AGCM - and Institute of Marketing Communication Self-Regulation - IAP);

- "Vertical" labelling legislation on specific products (eggs, oil, cocoa and chocolate, ...);

- Labelling rules for non-food products (cosmetics, textiles, ...) 

- La fornitura di informazioni sugli alimenti ai consumatori (Disposizioni generali; Principi generali delle informazioni sugli alimenti; Requisiti generali relativi all'informazione sugli alimenti e responsabilità degli operatori del settore alimentare; Informazioni obbligatorie sugli alimenti; Informazioni volontarie sugli alimenti);

- Pubblicità ed etichettatura dei prodotti alimentari (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato - AGCM -  e Istituto dell'Autodisciplina Pubblicitaria  - IAP)

- Etichettatura di specifici alimenti (uova, olio, cacao e cioccolato etc.);

- Etichettatura di prodotti non alimentari (cosmetici, tessili etc.).

Oggetto:

Course delivery

The course consists in 42 hours of lectures.

If possible, seminars held by qualified experts and company visits will be organised

Il corso consiste in 42 ore di didattica.

Se possibile, saranno organizzati seminari tenuti da esperti e visite aziendali.

Oggetto:

Learning assessment methods

Knowledge will be assessed by:
–A final written exam, composed of multiple-choice and/or open questions (with a limited space for answers) and
–An oral exam: only for students who have passed the written exam (mark from 18 upwards).
–A paper about a case study focused on “vertical” food labelling legislation or labelling rules for non-food products (group work): only for students presenting the group work during the course.
 
The test is structured in:
–27 multiple-choice (+ 1 for each correct answer);
–1 open question (up to 3 points for a correct answer).

Evaluation of the paper (group work): up to 3 points (only for students presenting the group work during the course).

The topics of the exam are indicated in the programme.
 
The examinations will take place in the informatic room (1st part: multiple choice and open question) and in a classroom (2nd part: oral). Both parts are compulsory.
 
Students should always register for the exam via ESSE3

 

La verifica in itinere dell'apprendimento avviene rispondendo a domande analoghe a quelle dell'esame, senza valore per la valutazione finale, ma utili allo studente per valutare il personale grado di apprendimento.

Per verificare il raggiungimento degli obiettivi dell'insegnamento, saranno organizzati in aula per gli studenti dei lavori di gruppo (o dei lavori individuali).

La verifica della preparazione degli studenti avverrà con esame scritto composto  da domande a risposta chiusa e/o aperta (con spazio di risposta predefinito), seguito da una valutazione orale.

Gli argomenti oggetto d'esame rifletteranno quelli trattati durante l'insegnamento e presenti nel programma.

Suggested readings and bibliography

Oggetto:

Course slides, and all other relevant material will be timely uploaded on moodle during the course.

Le slide e tutto il materiale pertinente saranno tempestivamente caricati su Moodle durante il corso.

 



Oggetto:

Notes

Please note that all material included in this page is protected by copyright. It can be used individually for study and research purposes but it must not be used for any other purpose, notably commercial purposes, both for direct or indirect profit (e.g., it cannot be shared on paid online platforms, on services provided for profit or on sites that earn advertising revenue). It is also forbidden to share copyrighted material in any form and on any social media.

We stress the importance of a conscious and correct use of the material published on Moodle by the academic community, in compliance with the provisions of the University Code of Ethics, Italian copyright law and EU legislation.
Please note that copyright infringement will result in serious penalties.

Enroll
  • Open
    Oggetto:
    Last update: 29/09/2022 22:14
    Non cliccare qui!